nytt
Norsk gjensyn med Mad Men
10 snapshots fra den sjette sesongstarten.
Maria Fürst 08. apr 2013 kl. 21.04FacebookTwitterTips en vennSkriv ut
HEISANN (VOX/AMC )

Den nest siste sesongen av Mad Men hadde premiere i USA søndag kveld, og nervene til noen av de 3,4 millioner amerikanske seerne som fulgte AMC-sendingen var naturligvis i ganske helspenn. Spørsmålene hadde hopet seg opp siden sist: Var Don fremdeles trofast mot Megan? Hadde Betty slanket av seg kjaka? Hadde Sally havnet på kjøret og Roger frika helt ut? Angret Peggy på at hun sluttet i Sterling Cooper Draper Pryce? Hadde Joan møtt en ny farsfigur til løsungen? Og hvordan gikk det egentlig med streberske Pete etter affæren han hadde med nabodama som fikk elektrosjokk?

Hvis du ikke husker hvor sesong 5 slapp, kan du se denne nyttige precapen fra The Daily Beast:Vi fikk selvfølgelig ikke svar på alle disse spørsmålene, men retningen for resten av sesongen - som takket være Roger Sterling og det kreative teamet ser ut til å bli en liten smule lettere og mer humørfylt enn de siste sesongene ­- er staket ut. 

- Hver sesong forteller en ny historie, sier Mad Men-skaper Matthew Weiner i et intervju med kanalen AMC. Han forklarer at den malte reklameplakaten, hvis idé kom til ham i en drøm, oppsummerer denne sesongens tematikk. Det handler om å møte seg selv i døra og å se seg over skulderen.

- Du kommer til et punkt der du blir nødt til å spørre deg selv: «Er det meg som er problemet?» Følgelig blir neste spørsmål: «Er jeg i stand til å forandre meg?» I åpningsepisoden blir det sagt at folk er villige til å gjøre alt for å lindre sin egen angst, noe som peker på hva dette handler om, fortsetter Weiner.

10 smakebiter fra åpningsepisoden
(som ikke røper for mye av innholdet):

1. Don Draper snakker ikke i løpet av de første 8 minuttene. Derimot tenker han gjennomgående mye på døden. Vår plagede helt leser Dantes Inferno på Hawaiis paradisiske strender, og har fått seg en ny legevenn som han bestikker med et Leica M2-kamera, muligens for å være på den sikre siden tilfelle han trenger medisinsk ekspertise en gang. Han har dog ikke sluttet å røyke og drikke, ei heller begynt å smøre seg med solkrem.

2. Roger Sterling er plutselig veldig opptatt av skopussing. Kanskje er forklaringen på dette at skopussing er et ærlig håndverk som gir synlige resultater: Har man skitne sko kan man bare pusse dem, og vips blir de som nye igjen. Hadde det bare vært like enkelt med denne hersens psykoterapien han har begitt seg ut på!

3. Betty Draper tar igjen for all tapt skjermtid i sesong 5, og finner på masse overraskende sprell helt fra starten av i denne episoden. Blant annet foreslår hun at ektemannen skal voldta en 15-åring. Derfor blir det spennende å følge hennes løse kanon utover våren – og dette har vi vel ikke tenkt siden sesong 3.

4. Hvis du ikke visste det fra før av; Peggy Olson er halvt norsk. Dette kommer frem i en kostelig telefonsamtale hun har med sin nye sjef Teds tungnemme sekretær. Peggys nå langhåra kjæreste er på sin side mest opptatt av å drite i den store hvite telefonen.

5. Megans skuespillerdrøm tar en ny vending når hun i den nye såpeoperarollen sin blir instruert til å dytte en fiktiv sjef ned trappen «som om hun var inkarnasjonen av ondskap». Don bestemmer seg for å gå bak henne i trapper fra nå av.

6. Cosgrove, Crane og Ginsberg er alle på plass, mer rufsete i kantene enn tidligere. Stan har til og med fått tidsriktig huleboerlook, og endelig funnet sin plass i sentrum, både på kontoret og i serien. I tillegg er det kommet en liten smiskesnik ved navn Bob Benson inn i de nye, fete toetasjes kontorlokalene til SCDP.

7. Joan går foreløpig stille i gangene som ny partner. Pete har anlagt mikroskopisk kinnskjegg og ypper skamløst med Don.

Fortsetter nedenfor.


PETE (VOX/AMC )

8. Noen gråter i begravelser, andre spyr i paraplybøtta.

9. Don er lei av at ordet «love» utvannes i populærkulturen. Etter «The Summer of Love» i 1967, syns han det er gått sport i å elske dette og hint. Derfor ber han teamet som jobber med arbeidstittelen «Love Is In the Air» på en luftfrisker-kampanje komme opp med noe bedre og mer realistisk.

10. Var du i New York og så en dresskledd herremann på ski midt i snøstormen klokken 01.00 første nyttårsdag 1968, kan det hende dette var en vakthavende lege som hadde gitt opp å lete etter taxi.  

MØTE SEG SELV I DØRA-PLAKATEN (VOX/AMC )

Fun fact: Leica M2-kameraet som Don gir til sin nye venn, legen, er modellen som ble brukt av fotograf Nick Ut til å ta det pulitzer-prisvinnende bildet «Napalm Girl» i 1972.

Mad Men sesong 6 starter på norske VOX i dag alias 10. april kl. 22:30.
 
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?