nytt
Gervais på gamlehjem via Netflix
Har det rabla for Ricky? Fra kortvokst til mindre begavet.
Maria Fürst 13. sep 2013 kl. 21.40FacebookTwitterTips en vennSkriv ut

SNILL SKRULL (NETFLIX)

Jeg vet ikke helt om det skyldes dårlig samvittighet, et forsøk på publikumsfrieri eller rett og slett at det har rabla for vanligvis yppete Ricky Gervais, men i den nye Netflix-serien Derek, slår han kontra og går vekk fra sine usympatiske signaturtyper (David Brent på The Office, Andy Millman fra Extras, seg selv på Golden Globe-utdelingene og sitt verste alter ego i dvergserien Life’s Too Short), for heller å fremstiller en 50-år gammel jomfrustakkar som jobber på gamlehjem og ikke gjør en fugl fortred, og som det derfor er vanskelig å le av - uten å samtidig føle seg kjip selv.

Derimot har Derek et par skikkelige idioter rundt seg, og disse gir serien en rekke nødvendige komiske utladninger.

Først og fremst svirebror Karl Pilkingtons hårhåpløse surpompkarakter Dougie - dernest grisegutten Kev, spilt av ganske ukjente David Earl. I tillegg kommer mer sympatiske folk som styreren på gamlehjemmet og de fleste av gamlisene som bor der - men disse bidrar mest til å gi serien både varme og dybde.

Så rart det enn måtte høres ut.
 
Fortsetter nedenfor den trultete traileren.
 


- Du forventer sikkert ikke at en serie produsert, skrevet og regissert av hovedrolleinnehaver Ricky Gervais kan få deg til å begynne å grine, men det er nettopp dette Derek å gjør i løpet av de syv episodene i første sesong, skriver Rolling Stone og komplimenterer serien.

New York Times er dog ikke nådige i sin dom:

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor Gervais, som er så befriende ekkel i The Office, har følt behov for å lage denne trutmunnede bad taste-serien.

Vi syns derimot ikke Derek er dårlig, bare at den er såpass annerledes enn det vi er vant til å få servert fra britenes mest besnærende bølle at det tar en stund venne seg til hans nye tone. I norsk målestokk er det dessuten umulig å ikke tenke på Espen Eckbo og hans karakterer Asbjørn Brekke og fjortisen Ove Hoff når man ser Derek, men der Eckbo på mesterlig vis sjonglerer publikums empati med sin egen ironiske distanse, har ikke vår engelske venn funnet den nødvendige blandingen av sjarme og vidd. Foreløpig.

Ønskereprise: Ricky Gervais på sitt beste fra Golden Globe-utdelingen i 2010
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?