nytt
Serietips: Sjarmtroll med skalpell og autisme
House-skaper serverer solid drama.
CHRISTER DAVANGER christer@730.no 02. nov 2017 kl. 21.38FacebookTwitterTips en vennSkriv ut

FREDDIE HIGHMORE HAR VOKST LITT SIDEN CHARLIE OG SJOKOLADEFABRIKKEN (ABC / TV 2)

De fleste som har fått med seg én episode av enten E.R., Scrubs eller Grey’s Anatomy vet at å legge til en skalpell og litt medisinlingo (vi trenger intravenøst drama, «stat!») er en feilsikker måte å forbedre ethvert standard TV-drama.  

Det er noe fascinerende ved å se hardtarbeidende kirurger med gudekomplekser gjøre komplisert teknisk arbeid og samtidig prøve å opprettholde sykehusets sosiale plikter, som regler og forhold til kollegaene. 

Hva skjer da om man setter fokus på en kirurg som er ekspert på førstnevnte, men helt håpløs på sistnevnte? 

Denne formelen har skapt stor suksess for høstens nye dose doktormoro, The Good Doctor. ABC-serien setter nemlig fokus på kirurgpraktikanten Shaun Murphy (Freddie Highmore), som er autist. 

I tillegg har han også det såkalte «savant syndromet», som gjør at selv om han sliter med det sosiale, så er han et som et vandrende leksikon innen medisin. 

Shaun bruker talentet sitt til å løse medisinske mysterier daglig, og vi seere blir servert et innblikk i hjernen hans via kompliserte grafer og tegninger på skjermen slik at vi skal kunne henge med, med blandet suksess. Tenk BBC Sherlock, bare litt søtere og litt mer likandes. 
 


Resultatet er solid og deilig drama.  


DET ER HELT GREIT Å HA PASIENTENE GJEMT I BAKGRUNNEN, DE GJØR IKKE STORT UT AV SEG UANSETT (ABC / TV 2)

Høydepunktet av de seks episodene som er ute hittil ligger allikevel ikke i dramaet selv, for medisinen og pasientene man møter på ukentlig er ikke noe å skryte av. En svulst her og en svulst der, man har sett det før og skjønner tegningen lenge før den hulkende pasienten. 

Det som tar kaken derimot er skuespiller Freddie Highmores imponerende prestasjon som doktor Shaun. 

Highmore, som kanskje er mest kjent for folket som Charlie fra Tim Burtons Charlie og Sjokoladefabrikken, eller som alles favorittpsycho Norman Bates fra Bates Motel, gjør en høyst troverdig opptreden som den aspirerende kirurgen. 

Blant tamme klisjéroller som leger som mener autister ikke burde jobbe med pasienter og interns som ligger med hverandre, står Highmore rett og ut og drar publikum med seg fra første øyeblikk. Serien er basert på det sør-koreanske dramaet Good Doctor, og er brakt til vesten via manusforfatter David Shore, best kjent for å ha skapt FOX-serien House. Helt fersk for medisinsjangeren er han altså ikke. 

Premisset faller dog ikke i smak hos alle, da både Rotten Tomatoes og Metacritic melder om lunkne anmeldelser (RT gir 48%, mens Meta gir 53%). 

En god del kritikere påpeker at The Good Doctor egentlig bare gjør Hugh Lauries House omvendt – et show med en brilliant lege som ingen helt forstår, bare at i denne sammensetningen er det alle andre som er ufyselige, ikke Shaun (derav tittelen). 

The A.V. Club kritiserer blant annet pilotepisoden for at de i et forsøk på å være så politisk korrekt som overhodet mulig, har gjort Highmores karakter så uproblematisk at han er mer som en «veldig smart teddybjørn» enn en autist. 

Etter å ha sett alle episodene som er tilgjengelige, vil vi si at dette langt ifra er representativt for resten av serien. Shaun er langt fra uproblematisk, noe som kommer frem titt og ofte. 
 


Ved siden av (eventuelt i skyggen av) Highmores sterke hovedrolle finner man også Nicholas Gonzalez (Pretty Little Liars), Antonia Thomas (Misfits), Beau Garret (Girlfriends’ Guide to Divorce) og Homelands Hill Harper. 

I tillegg spiller Richard Schiff rollen som Aaron Glassman; sjefen på sykehuset, og Shauns personlige venn og mentor på siden. Sterk pappafigur og skaper av mye sentimentalt materiale, med andre ord. 

Her til lands sendes serien på TV 2 Sumo, hvor episoder legges generøst ut dagen etter den amerikanske premieren. A+ trend!

Se trailer:


Et annet alternativ i samme gate: Netflix byr på kjærestesyk pingvinentusiast
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?