nytt
Fæstival-fredag: Raggabalder m/ venner på Rockefeller
Bli med å feire Norges råeste riddim rebels?
heidi@730.no 26. jul 2012 kl. 15.15FacebookTwitterTips en vennSkriv ut
TOTUSENOGTOILLBALL (RUNE BENDIKSEN)
 
OPPDATERT: Det (nord-)norske soundsystemet Raggabalder ble grunnlagt i 2001, som en mektig motreaksjon til landets stusselige mangel på dancehallklubber. Med litt kalenderjuks feirer Joddski og Jan Steigen sine ti feiende flotte år i bransjen med storstilt kalas på Oslos semi-storstue Rockefeller på fredag (i morra, altså): Grunnet useriøse promotører nede i Europa har tidligere annonserte Demarco trukket seg fra hele Europaturneen sin, men Nordlands-ninjaene er derimot stolte over å ha fått inn rykende & rå bookinger som skal fylle fars sko: Charly Blacks (JA), Red Fox (JA) med Safari Sound (S) og Daddy Freddy (UK) stepper inn, og som Joddski sjøl sier: - Dette blir FÆSTIVAL, folkens! Svenske Joey Fever varmer fortsatt opp, og Diplo-signerte South Rakkas Crew fra Canada har med seg briten Serocee og serverer et bashmentkalas uten like.
 
Bursdager >>> alle andre dager, seff. 730 hollererte på han far i forrige uke for å høre mer om moroa.
 
Grattis med dagen, Joddski! Men var ikke tiårsdagen egentlig i fjor?
 
- Joda, vi fylte egentlig ti år i fjor og vel så det, men vi er ydmyke nordlendinger. Siden starten har vi skrevet at mixene våre (etc.) har vært fra 2012, og vi har alltid hatt en fascinasjon for året. Sånn sett er det riktigere å feire i år. Så får vi heller ha 12-årsjubileum neste år.
 
Hva var idéen bak å starte Raggabalder, og hvordan har denne holdningen holdt seg med årene?
 
- Det er viktig for oss å vise bredden i det vi holder på med, samtidig som fokuset vårt er dancehall av det knallharde slaget. Når vi startet opp var det ingen i Oslo som spilte det, så vidt jeg veit om. Du hadde vel kun Troubletone i Stavanger. Nå er ting helt annerledes, og Oslo spesielt har ei sterk scene. Mange av disse er også med på festen. Egentlig skulle vi invitert Troubletone også, men de kommer og spiller med oss på Blå seinere i høst.
 
Bless! Når vi først er i gang, så har vi plukket ut fem skandinaviske YouTube-snutter til deg, for å feire dagen med et par moderne klassikere, samt noen gamle slägere.
 
1. Hålogalandslaget - «Gni Det Inn»
 
- Litt inne i Raggabalder sin første gullalder, på Living Room (hvor vi vel var residents fra rundt 2001 til 2004), dukket canadiske South Rakkas Crew opp med riddimen «Clappas». Jeg og Nico D gjorde faktisk en remiks av Nico sin «Legaliser» på denne rytmen. I likhet med plateselskapet Germaica var South Rakkas blant de tidlige inspirasjonene våre for å ta dancehallen til seg, og gjøre det til noe eget. Ikke bare kopiere Jamaica. Husk: Raggabalder var i utgangskpunktet DANCEHALL med CAPS LOCK. Resten av reggaekulturen kom med på kjøpet etterhvert. At South Rakkas Crew plutselig et tiår senere gir ut en ny riddimsamler på Germaica Records (etter noen år på Diplos Mad Decent-selskap) og inviterer oss med, er jo erkeeksemplet på en sirkel som er sluttet. Hva er da bedre enn at de inviteres som æresgjester til 10-årsjubiléumet vårt i år?
 


 
2. Ace of Base - «All That She Wants»
 
- Denne spilte vi masse som DJs på Jokern Kommunale Fritidsklubb på Ørnes back in the day, haha. Funny ting er at når Manna (da kjent som Irie Darlings), reggaebandet fra Bodø, spilte inn plate på Jamaica på 90-tallet så var dette det folk hadde hørt av nord-europeisk reggae. Og flere av dem likte det. Husk at jamaicanere er mye mindre redd for cheesiness enn oss kredbefengte nordinger. Og soundet på denne ikke er så enormt langt unna det som skjedde i jamaicansk dancehall rundt 1990. Jeg dropper denne både på Oslo-klubben vår Jøger På Jæger og rundt omkring titt og ofte fortsatt. Chuuuuuuuune sier jeg!!!! Puuuull Up!!
 
 
 
3. Nico D & Turbulence - «Inna Mi Draw»
 
- Men, de synger jo om narkotika? Hahaha. Nei, altså denne er fin. Nico er det nærmeste vi kommer en internasjonal reggaeartist her til lands, og han har gjort enorme fremskritt siden vi møttes på gamle Barongsai (eller var det Banketten da?) for snart 10 år siden. Dhita på sjappa hadde booka Raggabalder og Jah Ark samme kveld uten å si noe til noen av oss. Vi kjente ikke hverandre, men blei nesten nødt til å bli kjent der og da, haha. På den tida spilte de bare gammal roots og conscious dancehall, og Nico imponerte oss stort, spesielt på en låt basert på franske Raggasonic sin «Legalise La Ganja». Vi tok ham med i studio hos Poppa, og hjalp ham å sette det sammen til en låt, og vips: Hans første utgivelse. Jeg sa det til han sist vi møttes óg, at det var smart av ham å vente såpass lenge som han gjorde med å slippe debutplata si, for de siste årene har han utvikla både stemmen, delivery'en og hele greia ekstremt mye. Selv om jeg selvsagt ønsker at han både begynner å gjøre dancehall og norske tekster igjen. Raggabalder er stolte av det Nico har fått til for å fremme norsk reggae både her hjemme og i utlandet.  
4. Markoolio - «Ingen Sommar Utan Reggae» 
 
- Hahaha, fjottlitch. Hva har denne med reggae å gjøre - utenom tittelen? Og at han sier «Selecta!» på starten? Markoolio får Cir.Cuz til å høres ut som Son of Light. Seriøst. Skjerpings. Sommer og reggae. Wohoo. Kunne du ikke heller gitt meg den der pølsereklamen til Leif Ivars eller hva de heter? Den med karer på stranda med dreadlocksluer og pølser i handa? Er jo lett å kalle reggae for sommermusikk, men på Jamaica er det jo sommer hele året, så det innebefatter jo ganske mye mer. Nei prruuuusjt, nå må jeg ta meg ei pølse, jeg mener pils for å lette på trykket. 
5. Million Stylez - «Raggabalder Dubplate promomix»

- Den største dancehallartisten fra Norden heter så klart Million Stylez, og kommer fra Sollentuna, Stockholm. Million var en av de første artistene vi spilte inn dubplate med, og når han slo igjennom med  «Miss Fatty Fatty» var det stort for skandinavisk reggae. Låta var en hit over hele verden, og Million reiser konstant rundt enda, fra Chile til Australia. Han har holdt kvaliteten på topp, og med Adonai Music hjelper han frem andre skandinavere. Han mestrer hip-hop, dancehall og reggae like bra, og vil for alltid være «Raggabalder sin» artist. Her er en bunch av våre dubplates med ham, mixa til konserten hans her i juni.
 
 

Joddski-bonus: Natasja - «Long Time»
 
- Så, siden du valgte den dølle Markoolio-låten ser jeg meg nødt til å snike med en låt til: Natajsa fra Danmark (eller Little Tasha som vi kjente henne som) var i ferd med å bli superstjerne på ordentlig, både på Jamaica, i Europa og i resten av verden da hun brått blei revet bort for noen år siden. Jeg husker henne fra helt tilbake på tidlig 90-tall, da hun slapp skive med No Name Requested («Come In A Di Dance», sant). «Calabria» er vel fortsatt det største anthemet for skandinavisk dancehall ved siden av «Miss Fatty Fatty». Her er en annen favoritt, som hun spilte inn for Sly N Robbie rett før hun døde. Hadde gleden av å møte henne flere ganger, fantastisk dame. RIP.Se også: #FREDAGSFJAS: Joddski
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?