nytt
Samisk hip-hop & norske vikingrappere med Brooklyn-boost
Máze Represent!
Følg 730 på Facebook 22. jun 2013 kl. 14.27FacebookTwitterTips en vennSkriv ut
SLINCRAZE X SIMEN BRAATHEN FIKK BROOKLYN PÅ GRÅTEN (MARTIN RUSTAD JOHANSEN/MÀZE REPRESENT)

Enten du briljerer som kokk på en av New York råeste og beste restauranter, skyter musikkvideoer for USAs største popartister á la Ray Kay, eller står bak noen av de største hitsa på amerikansk radio som Stargate og Espionage - det er alltid stas å se dyktige nordmenn booste seg i utlandet, og spesielt i USA.

Den siste uken har kresne og fisefine amerikanske what's hot slæsj not-blogger fått øynene opp for et sprekt prosjekt via den Brooklyn-baserte Vestfolds-gutten Simen Braathen, som de siste årene har slått seg opp som ivrig ansatt i New York-kontorene til det verdenskjente reklamebyrået Leo Burnett.
 
Sammen med fotografkompis Martin Rustad Johansen kunne 28-åringen fra Helgeroa stolt invitere til galleriåpning av Viking Rappers i SoHo sist fredag, en fotoustilling som dokumenterer norske rappere og deres bosteder:

- Å representere hjemstedet sitt, har alltid vært et sentralt tema i hip-hop. Amerikanere flest tror jo vi nordmenn er som Kristofer Hivju i Game of Thrones, så hver gang jeg forteller at jeg har brukt mesteparten av livet på hip-hop, blir det alltid litt sånn «say whuuut?»-stemning. Med Viking Rappers ville vi vise amerikanerne hvor langt hip-hop har reist, og at vi i Norge har rå rappere på Finnmarksvidda, i Lofoten og andre avsidesliggende steder som mildt sagt er eksotiske i tradisjonell hip-hop-sammenheng, sier Simen til 730. 
 
(Fortsetter under.) 


 

<3. Hvordan har mottagelsen vært så langt etter åpningen?


- Vi har foreløpig bare brukt av våre egne sparepenger og vennetjenester for å få til dette prosjektet, så da er det veldig stas å se at utstillingen får oppmerksomhet her borte. Huffington Post skrev at Viking Rappers-åpningen var én av fem kunstbegivenheter som New York'ere burde få med seg forrige uke, også var det jo stas at BBC kom for å filme oss. For ikke å glemme denne praten med favorittnettstedet mitt 730 <3.

 
(Fortsetter under bilder fra galleriåpningen + utstillingen i New York sist helg.)
 

(MARTIN RUSTAD JOHANSEN)
 
Du og Kristoffer Kumar er jaggu filmaktuelle i samme slengen også? Flinken! Fortell.

- Jupp, Máze Represent! er en dokumentar om den samiske rapperen SlinCraze som kommer fra bygda Máze i Finnmark, hvor det bor cirka 250 personer. SlinCraze rapper på nordsamisk, et døende urspåk som det er færre enn 30.000 mennesker igjen på jorda som snakker. I USA blir jo hip-hop ofte kritisert for å ødelegge det amerikanske språket. Det jeg syntes var interessant med denne historien, var å se hvordan SlinCraze faktisk bruker rap for å gjenopplive og holde i live sitt eget språk. I Norge er det lett å tenke at samisk rap blir litt «gimmick'ete», så det var forfriskende å se hvor genuint hip-hop SlinCraze er, og hvor heftig han faktisk spytter.

Hva var det mest gøyale med å skyte denne dokumentaren?

- Jeg fløy rett fra New York til Máze, hvor det bor færre folk enn det var på t-banen jeg tok til flyet. Så kontrasten var stor, som man sier. Man møter jo selvfølgelig mange gøyale karakterer når man er på bygda i Norge, som også er med i filmen, men det sjukeste var kanskje å se hvor fucka vi nordmenn faktisk har vært mot vår egen urbefolkning.

Ordet på gatene er at dere arrangerte en ganske legendarisk takterassefest i anledning visningen av Máze Represent! i New York forrige helg?

- Shit, ja! Vi ante ikke hvordan det skulle gå å sette opp en samisk rapkonsert midt i Brooklyn, hvor det kan virke som om annenhver innbygger rapper selv. Men, så dukket det plutselig opp over 300 mennesker for å se filmen og høre SlinCraze. Det var helt sinnsyk stemning når gutta fikk et stappfult tak til å hoppe i takt med samisk rap (i hooden til Jay-Z).

(Fortsetter under.)
(ANDRÉ GIDOIN)

That shit craze! What's next?
 
- Nå krysser vi fingrene for at utstillingen kan settes opp flere steder og at noen festivaler er hyppe på å vise filmen vår.
 
<3.
 
PS: Støtt opp & les mer om Máze Represent her
 
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?