nytt
♫ Norsk hip-hop-historisk mixtape
1996-2016.
GISLE G. STOKLAND GISLE@730.NO 17. mar 2017 kl. 11:29FacebookTwitterTips en vennSkriv ut
OUUUFFFF (MIKAEL NOGUCHI)

I hip-hop-år så er Joddski pensjonist, men til tross for å være drøyt gammel, så holder han koken. Det hjelper kanskje at Ørnes-veteranen har holdt seg aktiv.

Hvor aktiv?

Vinylboksen Fartstid er en god indikasjon.

Her oppsummerer Joddski 10 år som soloartist og over 20 som rapper via alle soloalbumene i tillegg til albumet Fartstid.

Mens vi som lever i nuet venter på det digitale slippet 31. mars, så slapp Jørgen i dag Fartstid Mixtape via Soundcloud, med fokus på mixtape-, coverlåter og tracks gjort på andres beats. Noen låter er velkjent for dem som har fulgt Joddskis karriere, andre er gravd opp for anledningen for å kaste ekstra rapnerdete glans over prosjektet.

Her finner vi den blodferske Klish-duetten «OOOUUU», så vel som den klassiske Will Smith-tolkningen «The Band in Black», som ble gjort av supergruppa Skills Misse Baren (Joddski, Jaa9 & OnklP) for 10 år siden, et knippe låter fra tidlig Tungtvann-tid, en Veronica Maggio-cover... og hella mye annet.

Hør mixtapen og les hva Joddski forteller om innholdet nedenfor.

(Releaseparty med Raggabalder på Verkstedet i Oslo på lørdag. Hør Joddski live på National Rap Show i kveld.)1996-2016: 20 låter, 20 år. Eller, egentlig er det jo 21 nå, så det er 21 låter. De aller fleste gjort over bøffa beats, noen av dem coverversjoner, riktig så mange umulige å få tak i ellers.

Tailormade «Dimming The Brighter Day» (1996)

– Åpner ballet på mixtapen som på plata. Det var det første virkelig seriøse rapbandet mitt, og denne låta fra 1996 var en av de vi var stoltest av. Legg merke til DJ-jobbinga til Ron-K, som var en av landets desidert beste. Dette var 3. utgave av TM. Den første var meg og stjernefotograf Rune Bendiksen. Låta handler om mørketid (bombe) og hvor kule vi er! Se opp for Tailormade-demoer på vinyl.

Jørg-1 «Korr mange MC's?» (2001)

– Dette er kanskje den aller første mixtape-eksklusiven jeg gjorde? Fra FPK presenterer: 2001 en mixtapeodysse. RÆVVA lyd, men den er spilt inn med en vanlig dj-mikk på rommet DJ Paddywax hadde i kollektivet jeg, han og DJ Ross hadde i Gamlebyen. Cover av Black Moon, der.

Jørg-1 & Nico Danjah Ras «Legaliser remix» (2003)

– «Legaliser» var debutlåten til Nico D som han heter nå. Det var resultatet av at Ditha, som senere ledet Studio Live, satte Raggabalder (dj-crewet mitt) opp på Barongsai samtidig som Jah Ark Manifest. Vi var imponerte over både Admiral P og Nico, og da sistnevnte dro en norsk cover av min barndomsfavoritt «Légalisez La Ganja» fra franske Raggasonic var det ingen tvil om at vi måtte jobbe sammen. Nico gjorde bare livegreier på sound system, så vi måtte sette han ned i Tungtvann HQ og hjelpe han å sette sammen en låt av det han hadde. Den slapp vi på 7-tommer. Dette er remiksen, også fra en DJ Paddywax & Dj Fade-tape, Oslo State of Mind #3.

Jaa9 & OnklP + Jørg-1 «Bondegramatikk» (2003)

– Da Tungtvann tok med Jaa9 og Onkl på Påfyll i 2002, var det mange sitt første møte med duoen. De som hang på Hip-hop.no visste selvsagt allerede at Killa Krembanan og partneren hans var de to kvasseste knivene den oppkommende generasjonen hadde. Bondegramatikk kan vel kalles den første artist-mixtapen i Norge? Monumental var den i alle fall, og er duoens egentlige debut. Her er jeg med og forklarer litt Bodø– og Ørnes-slang.

Jørg-1 & Poppa Lars «Kun når æ e full» (2004)

– Når jeg tenker meg om var det vel stort sett Paddywax og DJ Fade sine mikstapes jeg gjesta i Tungtvann-tida. Mye fordi det kun var de som gjorde det, men også fordi jeg bodde sammen med Paddy og DJ Fade var rundt hele tida. Nå er han DJ for Madcon. Dette er en cover av Tha Alkaholiks' «Only When I´m Drunk», med en gladfull Poppa Lars på kor.

Skills Misse Baren «Band in Black» (2005)

– Skills Misse Baren var selvsagt sideprosjektet til Jaa9, OnklP og meg. Vi gjorde en liten bunke med mixtape-låter også, dette er kanskje den som står sterkest i minnet. Den er hentet fra en tape som Hawk fra Warlocks gjorde, og er seff en Will Smith-cover. Jeg vet ikke helt hvorfor, men mener det var fordi Jaa9 og OnklP hadde gjort «Getting Jiggy With It» på den forrige utgivelsen hans. Bra det ikke utarta seg videre, kanskje.

Joddski & Mats Dawg + Kyrre Krunk «Si det som det e» (2006)

– Lett å glemme hvor lenge Kyrre Krunk har brøla på låtene mine, men det er ei stund. Kyrre var faktisk turneleder en liten periode der i Tungtvann-tida, og med oss på en masse galskap. Denne er gjort for DJ Nuteq, den gang han og Mats Dawg hadde klubbkonseptet Definition of Ill i Bergen. Dette er første gang jeg og Mats gjorde låt sammen tror jeg. Cover av E-40s «Tell Me When To Og». Jeg husker vi fremførte den på en TV-pilot på NOTORISK LEGENDARISKE Klubb Montana, hvor Souls of Mischief også var gjester. Hva skjedde med det programmet?

Joddski «Vi peisa på» (2007)

– Usikker på om jeg har sluppet denne før i det hele tatt. Min versjon av Wipe Out-rytmen, som var enorm i EU på denne tida. Dancehall med andre ord. Hyllest til døde kompiser, kanskje litt aparte over en sprudlende surfeinstrumental, men hei.

Joddski feat. Ill Inspecta «Rat-A-Tat-Tat» (2008)

– Germaica Records i Tyskland var veldig viktige i karrieren min under tida fra rett før Siste skanse-skiva til Tungtvann til ei god stund etter Krig & kjærlighet. Før han kasta inn håndkleet og satsa på en karriere innen IT, var Ill Inspecta deres gallionsfigur. Gjorde mye fett sammen med han, denne er på Shoot Out Riddim, kjent som den Demarcos «Duppy Know Who Fi Frighten» og Michael Rose «Shoot Out» er på.

Apati & Joddski «Røykepause» (2008?)

– Vi vet ikke årstallet på denne. Det jeg husker er at jeg og Atle spilte den inn i gamle Cracklab HQ, det som lå i øverste etasje nede i et sliten bygg i horestrøket. Vi begynte å jobbe med Herreløse rundt 2005 kanskje? Rett etter den legendariske La Vida Loka-teipen. De var med på siste Tungtvann-skiva, på klassikeren «Tyst». Apati var også med på samleskiva vi slapp heilt til slutt. Denne er en favoritt fra min side.

Han: Deif, Joddski & Mats Dawg «Zippa på Nordlands (Remix)» (2011)

– Stoka når Mats Dawg kom ut og representerte Bodø. Enda mer stoka når det viste seg at vi hadde flere rappere med noe på hjertet. Jeg hørte originalen til «Zippa på Nordlands» hjemme hos Dingo Dangerous (eller hva han heter i dag) og Sorte Beats, mens de bodde sammen, og kun jobba med Dingo-prosjektet. Jeg ble så gira at jeg bare rabla ned verset mitt og spilte inn ASAP, før jeg ringte Deif. Jeg kjente han jo allerede, men dette var første gang jeg virkelig kicka på det han gjorde. Se opp for masse mer fra oss to.

Herreløse & Joddski «Siste timene i natt» (2011)

– Litt ironisk, eventuelt ikke, at jeg sliter med å huske disse Herreløse-låtene? Eller, hvordan de oppsto. Jeg mener at vi gjorde denne live på Jøger på Jægers Øya-vorspiel for fem år siden. Men jeg kan fææææn ikke huske når og hvor vi spilte den inn. Uansett, HL er slept on!

Kriss, Joddski, Jaa9 & OnklP «National Cypher #2» (2011)

– Ingen bombe at ikke jeg valgte hvem som skulle ha førsteverset. Faktisk så bondefanga Nassir og de meg, jeg trodde det var kun meg og bønda. Det gjør ikke så mye da. Kriss er en hyggelig kar, og jeg synes han prøver hardt her. Dessuten: Denne låta er faktisk den jeg huskes (nesten) best for her nede i Oslo. Jeg blir enda stoppa av kids her nede, som ikke kjenner til Tungtvann, men har sett meg her. Både jeg og Don Martin fikk vel et oppsving av de National Cypher-greiene, så big up til Nassir og Jae-R som sto bak.

Joddski «Han far e tebake» (2011)

– Ser ikke ut som denne er gitt ut før? Veldig merkelig at den ikke var på Nånting i lufta som jeg slapp i 2011? Er ikke så lett når du har så mye låter flytende. Uansett: meg på ”2Pac Back”-beaten til MMG-huset. Har vært en livefavoritt helt siden da, og jeg gjør den ofte den dag i dag. Spilt inn hos Chris Lee, som gjorde jævla masse av de mixtape og internettlåtene mine.

Joddski «Æ kommer» (2011)

– Ei stund covret jeg alt jeg kunne komme over. Skjønner ikke at jeg hadde energi til det. Denne er Veronica Maggio, faktisk. Det er vel.... eh, naturlig? Og var en livefavoritt i de dagene jeg reiste rundt med bandet mitt Staalfroköst.

Hålogalandslaget «Tar over» (2011)

– Mange trodde at Hålogalandslaget-skiva til meg og RSP var reinspikka dubstep fra ende til annen. Det var det jo ikke, men vi gjorde det ikke lett for oss selv. Denne var vel det første vi slapp: over nederlenderne i Noisia sin «Tommy´s Theme», som gjorde «Taking Over» av Tommy Tee i brostep-versjon.

Hålogalandslaget «Har du sett på faen?» (2012)

– Her var vi derimot litt mer.... RATCHET. Over Tygas «Rack City», mens DJ Mustard-soundet ennå var et slags frisk pust. Bra vi ødela det totalt med insisterende og katastrofalt giftig nordnorsk fylleånde og galleeder da.

Hålogalandslaget «Rop, klapp og tramp» (2012)

–Vi filma faktisk video til denne på Svalbard. Veldig sjarmerende sak. Beaten er vel Preditah fra UK som har gjort. HEI KIDS VI GJORDE GRIME FOR HUNDRE ÅR SIDEN.

Joddski «Respekt» (2014)

– Juicy-gutta er vant til å få det de vil ha. Det er sikkert fordi de aldri gir seg heller –har du prøvd å si nei til Patski Love??? Denne kom egentlig mens jeg enda hadde kunstpause. Hadde ikke vært i studio på minst to år her, og hadde egentlig tenkt å kule den et år til (da kom Bygdedyret)... Men nei. Dessuten var det jo Biggie. Hallo.

Joddski «48 Bars of Death» (2015)

–Pop-I aka Seip fra Raggabalder satte sammen tre av 2015s feteste rapbeats her, og jeg slapp denne rett i forkant av Bygdedyret aka comebacket mitt, sånn bare for å vise at jeg fortsatt hadde #BARS.

Dumm Dumm Boyz «Ooouuuu Remix» (2016)

– Siste sporet ble spilt inn rett før jul, og dermed 20 år etter den eldste låta på denne tapen. PUH! Dumm Dumm Boyz er det nye prosjektet til meg og Klish. Tror ikke jeg kjenner noen som jobber like hardt som han (utenom OnklP, da). Det er bare å ringe han, og spørre om vi skal i studio i morra. Han stiller ALLTID, og er landets mest undervurderte rapper enn så lenge. Se opp for masse greier fra D.D.B fremover. BTW: Vi rapper seff over (Øyafestivalen-aktuelle) Young M.A.s «OOOUUU», som var en av fjorårets definitive låter for min del.
Del denne saken:Kommenter nedenfor:
730s nyhetsbrev

Instagram @730no

Utgiver: 730 AS, Observatoriegaten 1b, 0254 Oslo, c/o Music Norway.
Redaktør: Janne Monsen Tveit janne@730.no. Eier: Gisle G. Stokland gisle@730.no.
Kontakt/tips: post@730.no. Utvikler: 8020. Annonsere?